Svenska Fergusonklubben Grålle

sektion Västmanland

U- läns årsmöte 29:e mars.

Årets årsmöte kom att samla ca. 35 medlemmar och några andra intresserade i Aros Motorveteraners klubblokal vid Johannisbergs flygplats. Detta var nytt för året och lokalen hyrdes ut av vår medlem Torbjörn Wahlgren som även har lovat oss att där få härbärgera vårt ”Grållebibliotek” efter Erik. Lokalen kommer även att få nyttjas av oss för medlemsmöten och arbetsgruppens sammankomster.
På årsmötet redovisades sektionens ekonomi samt planerade aktiviteter för säsongen. Ett bildspel från 2007:s arrangemang visades och kommenterades. Arbetsgruppen omvaldes och försågs med tre nya medlemmar, Mari Johansson, Acke Lundholm (gårdsmästare) och Karl-Arne Lundberg (AT-läkare). Dellmar Elmegren föreslog att dom som hade flera än 1 st traktor skulle få förhöjda medlemsavgifter. Förslaget röstades ner och blev utbuat – med kraft!
Under fikapauserna blev det som vanligt en massa ”surr” om grållar och Acke delade ut mjöl från förra årets skörd. Det hela avslutades med fotografering och Tord kunde sätta punkt på det hela genom att ”dräpa” ordförandeklubban – en hitchkrok – i bordet.

Mekarträff i Fagersta 19:e april

Förra årets lyckade mekarträff  hann inte slutföras och under ledning av Karl-Arne Lundberg och Anders Lindmark gick dom nu igenom det som fattades. Träffen samlade ett 15-tal medlemmar i hemvärnets klubblokaler och där vetgirigheten hos de församlade inte hade några gränser. Det är nyttiga träffar dom här – dels får man träffa varandra och dels lär man sig matnyttiga saker om sin Grålle, så man inte står helt handfallen om ngt. till äventyrs skulle falera. Mera sånt här!

Vårbruket i Viggby/Solvalla 26:e april.

Några dagar innan det var dags för årets vårbruk samlades vi ett gäng och ”baxade” ut harvar, den gamla såmaskinen, sladden och konstgödselspridaren. Bytte pinnar på en av harvarna och såg till att allt var i ordning!
Vädrets makter stod oss bi och i en fin vårdag satte vi redskapen i jorden och kunde känna den  härliga doften av ”nybrukad” jord – det är ngt. speciellt – och att dessutom höra de sex grållarna mullra över arealerna fick ens gamla jordbrukshjärta att slå lite extra fort!

Acke – nyligen utnämnd till ”Gårdsmästare” - som ledde det hela, for som en skottspole och instruerade oss hur han ville ha det och faktiskt – lyckades han få disciplin på gänget i motsats till förra året då det var ngt. av ”vilda Western” över körningen.
Det var några av våra ungdomar som provade på att köra såväl harvar som att testa hur det är att så – det är mycket att hålla rätt på, men det funkade fint då dom lärt sig hur man använder styrbromsarna. Det här är ju vi äldres uppgift att lära ut hur allt fungerar – hoppas vi lyckas!
Plötsligt stannade en av våra grållar framför såmaskinen och det vidtog ett stort  ”felsökningsarbete” med kontroll av bla. brytarna – ända tills ett ”ljushuvud” kollade i bränsletanken, den var tom!
Vi samlades på dikesrenen, tog en fika och kände oss rätt nöjda med dagen.
Enligt Acke har säden tagit sig fint och vi kan se fram mot en bra skörd.   

Tack Acke för Ditt engagemang!

Åsby/ Skanzendagen  3:e maj

Sektionen var inbjuden av arrangörerna till Åsby/ Skanzendagen att köra ungar i ett hölass – ett mäkta populärt inslag, inte bara hos de yngre. Per och Kurt stod för körningen och lyckades att fylla på vår klubbkassa rätt rejält, trots att det var frivilligt att betala. Dom hade lätt kunnat fylla ytterligare en vagn – kön att få åka var outsinlig! Tack Per o Kurt för er körning.

Listarallyt  10:e maj

Så var det dags igen att delta i Listarallyt som i år firade 10-årsjubileum. Västmanlandssektionen hade ”skramlat” ihop 12 st. Grållar och en Volvo Buster 400. Volvon hade startat kl. 0200 från Heby för att kunna ansluta till oss andra kl. 0700 – det finns entusiaster!
Körde de 3.5 milen – efter ett kort ”fikastopp” - till Lista där vi anslöt till den övriga skaran av veteraner och nostalgiker. Det kom hela 208 st. ekipage till start – rekord igen!
Det börjar kännas lite utslitet att tala om mäktigheten att se och höra alla dessa mullrande maskiner, glada och förväntansfulla människor ge sig iväg på en 4 mils tripp – men det är enormt!
Arrangörerna hade även i år lyckats leta upp nya vägar blandat av små asfaltstråk, dammiga grusvägar, hagmarker samt härliga skogsbilvägar i en salig men skön blandning.

Före lunchuppehållet vid St. Sundby slott gled vi igenom ett hjorthägn med anlagda små viltsjöar vackert placerade i den gamla slottsparken. Det blev lite trångt på ”banan” men alla fick plats och i det vackra vädret – närmare + 30 grader och flödande sol – smakade det gott att få i sig en macka och ha möjlighet att umgås.
Körde vidare till målfållan i närheten av Lista där det vidtog prisutdelning. Det delades ut pris för snyggaste vagnar, pris till kvinnliga förare, långväga gäster mm. mm. Vi fick varsin påse chips för att vi varit trogna besökare genom åren – det åttonde i rad!
Vi tackade arrangörerna för i år - och fina arrangemang - och lovade vara på plats nästa gång.
Drog hemåt men stannade som vanligt i Tumbo för en fika med dopp hos Lindebergs. Förutom de numera kända kanelbullarna serverades en läcker ”försommartårta”.  Tack ska ni ha!
Det blev en toppendag det här!

”Bilia invigning”, Hallstahammar  24:e maj

Bilföretaget Hans Persson som under många decennier har sålt Volvobilar i Västmanland är sålt och har övertagits av ”kedjan” BILIA. Inför namnbytet och invigningen tillfrågades vår sektion om att medverka med några grållar och ”si” det kom 11 st. samt några Volvotraktorer till Ragnar Perssons anläggning i Hallstahammar – alla utrustade med olika redskap. Intresset för våra veteraner rönte stor uppskattning och det uppstod mycket snack omkring redskapen som hängde på våra hydraularmar. Det var många som hade varit med på ”den tiden” och kände igen sig!

Potatissättning i Svedvi i slutet av maj

Tord Högström budade till potatissättning på den numera rätt så ogräsfria åkern i Svedvi.
Vi samlades några ”tappra” en fin försommardag och Tord satte sitt treskäriga potatisorder i backen och drog upp snörräta fåror som vi plockade ner utsädet i.
Det uppstod lite diskussioner när fårorna skulle läggas igen hur man skulle köra – men det fixade sig till slut – tror vi!
Den första fåran kan ha blivit lite väl djup och illvilliga tungor pratade om att dom potatisarna kommer att visa sig först till jul – men varför inte – färskpotatis till julskinkan är få förunnat!
Avslutade det hela med korvgrillning och en gemytlig samvaro.
Tack Tord för en kul grej!

MC-veteranrally 2:a augusti

Surahammars veteran MC-klubb hade anordnat ett rally för sina medlemmar och bjöd in Grålleklubben att visa upp sig. I hällande regn körde vi några grållar till en kontrollplats i närheten av Lisjö. Snart nog dök det upp mängder av gamla motorcyklar och det var härligt att som gammal ”knutte” få lyssna och titta på dessa klenoder som nog efter den här resan var tvungna att få sig en rejäl rengöring. Det var ordentligt smetigt på grusvägarna! Trots det ihärdiga regnandet var humöret på topp bland deltagarna. Vår medlem Bengt Borg höll i trådarna för den här stationen och hans hustru bjöd på fika i snålblåsten.
Det satt fint - tack!

Hällsta Lantbruksmuseum, Veckholm  9;e augusti

Sektionen anordnade en utflykt som samlade ett trettiotal medlemmar och som med egna bilar transporterade sig till Hällsta söder om Enköping. Det var planerat att vi skulle få åka i Karl-Åke Claessons veteranbuss från 1952, men bromsarna var lite ”krassliga”, så det får bli en annan gång.
På gårdstunet blev vi mottagna av museets ägare, Anders Ekman, som berättade att samlingarna han hade att visa hade ”knåpats” ihop av förutom han själv av både sin  far och farfar och hade således pågått under flera generationer.

Anläggningen är uppdelad på inte mindre än sju avdelningar, alltifrån gårdens historia, interiörer från hus och hem, smedja, snickarbod, handverktyg i massor, jordbruksmaskiner, slädar, vagnar samt utställning av stationära motorer och en avdelning med gamla traktorer och skördemaskiner. Utställningen av hästskor i glasmontrar ska vi sent glömma! Här fanns det mesta!
Det skulle föra för långt att beskriva allt detta i text men en imponerande samling var det fråga om, som dessutom var mycket prydligt uppställt i gårdens ”överblivna” ekonomibyggnader – totalt ca. 3.000 m2 !
Vi blev lössläppta och kunde i lugn och ro ta del av all ”härligheten” och fick tillfälle att diskutera olika föremål – ”vad användes den här till då” - var ständiga frågor, som givetvis kunde besvaras av Anders! Han demonstrerade bl.a. en handdriven ”kosax” och Sven-Erik Appelqvist som stack fram sitt ”lurviga” huvud blev till församlingens jubel av med en rejäl hårtuss!
I halvtid bänkade vi oss för en fika och mera snack – det fanns hur mycket som helst att ventilera, det här var enormt!
På eftermiddagen styrde vi åter hemöver, och mellanlandade på Nyqvarn som bjöd på diverse hantverksbutiker och klädesaffärer för de intresserade.
Dagen avslutades med att vi bänkade oss till en förutbeställd middag på Nyqvarns Värdshus – en middag som smakade bra efter en lång dag med många intryck och upplevelser. Att utläsa av det ”glättiga” humöret hos församlingen kunde vi konstatera att den här dagen hade gett oss lite utöver det vanliga - och det bästa, det regnade bara en liten ”skvätt” på hela dagen!

Tack Anders för din visning och stora kunnande!

Plöjning Viggby 16:e augusti

Det hade budats till en lite större plöjning, tror det handlade om 16 ha. Acke Lundholm hade markerat ut tegarna som skulle plöjas och som i sin tur skulle överlåtas på en arrendator. Det ställde ju krav på att det skulle göras på ett proffsigt sätt!
Sju traktorer rullade in och Acke samt Henry Eriksson hade fullt sjå att hålla oss ”kuskar” i styr samt att instruera hur plogarna skulle vara inställda. Så var det ”det där” med hur öppningsfåror, ryggen, grund- och slutfåror skulle komma till och att dessutom få det hela rakt är ju inte det lättaste, men efter Ackes o Henrys ”tragglande” blev det rätt skapligt. !

Själv blev jag tilldelad en teg som måste ha fått en extra släng av famnstaken i ena änden, men det gick ju att ”putsa” till!
Vi körde i en isande snålblåst och med tunga regnmoln hängande över gärdet. Det utvecklade sig till ett veritabelt regnoväder och vi sökte skydd under gårdens carport under en timmes tid.
Regnet avtog och vi kunde slutföra ”vårt uppdrag” med följd att redskapen blev rejält nerskitade – vad gjorde väl det när man som vi hade det trevligt! Grållarna tuggade sig i alla fram utan bekymmer.
Dagens rakaste öppningsfåra tilldelades av Henry till Mari Johansson, inte bara för att hon är tjej – påstod han vid förhör efteråt! Den var defakto rätt så rak! Ännu en ungdom, Philip Ingemarsson (16 år), plöjde både rakt och rätt. Den allra yngsta som trotsade regnet och plöjde med en egen Grålle var en liten frejdig kille med endast 12 år på nacken.
Visst är det kul att ungdomar medverkar – det ser bra ut med ”återväxten” inom sektionen!
Tack Acke o Henry för Er medverkan

Skörden på Solvalla  24:e augusti

Sommaren hade varit varm och härlig men när det blev dags för skörd regnade det nästan oavbrutet och det gällde att passa på mellan skurarna. Som sagts tidigare hade bönderna det osedvanligt besvärligt och det såg tröstlöst ut att ta sig ut på åkrarna, men till slut ordnade det sig – även om kvalitén på säden inte blev den bästa.
Vår självbindare ”trimmades” och rundsmordes och vi kunde en fin dag skörda veteåkern på Solvalla. Skylade kärvarna och kunde några dagar senare få allt under tak. En havreåker som vi sått i våras var däremot tvungen att skäras med en skördetröska – allt hade annars ”drösat ur”. Resterande kornåker kunde dock fixas med själbindaren även om den hade lite ”mjukt under fötterna”, men skam den som ger sig!
Vi kommer tillbaka nästa säsong!

Jädersbruk 6:e september

Årets upplaga av Jädersbruksdagarna blev en blöt och kall tillställning och därmed en dålig publiktillströmning. Vår sektion var i alla fall på plats med utställning och ett tio-tal grållar som deltog i den traditionella fordonsparaden. Vi hade inte – som brukligt är på detta arrangemang – någon större besöksfrekvens i vårat tält och utställningsområde, så dagarna gick åt att koka kaffe och så att säga hålla humöret uppe.
Vid slutet av varje dag kom det ”nödrop” från den stora parkeringsplatsen där bilarna hade svårt att komma loss från den leriga stubbåkern. Våra ”Gråa Pantrar” ryckte till undsättning och det var både arrangörer och bilister som prisade våra insatser så att åkrarna blev rena från bilar.
Visst är det bra att ha en Grålle tillhands när det krisar!

Sevalla Veteranplöjning  13:e september

Sevalla Hembygdsförening i samarbete med LRF-avdelningar inbjöd till veterantraktorplöjning såväl till ädel tävlig som att uppvisningsplöja. 29 ekipage kom för att tävla och 8 st. för att visa upp sig. I inbjudan står det att –”Det är stort att vinna, men större att komma till start” – och visst var det imponerande att se hela gänget med seger i blicken ta sig an den västmanländska leran. Det dunkade och small värre och tegarna förvandlades obarmhärtigt till att se ut som det skulle – nåja inte alla förstås!
Domarna hade ett snärjigt jobb att se till att ingen fuskade och att mota bort alla som ville muta dem, ngt som varit tillåtet tidigare, men i år endast förunnat Sevallabor.
Den traktor som lät allra mest var grållemedlemmen Hans Ahlströms Lantz Bulldogg, men ett par äldre ”Munktellare” gick heller inte av för hackor. En traktor av det ”lättare gardet” – en Allis-Chalmers B kördes av Jimmy Wilhelmsson, även han grållemedlem. Något var inte som det skulle för framhjulen gick för det mesta i luften! På plats fanns ju förstås andra grålleklubbare men dom rattade i alla fall grålletraktorer!!
Plöjningen vanns av Johan Westerdahl som rattade sin IH Farmal M med en International Harvesterplog till en förkrossande seger.
Gratulerar!

Fårets dag, Åsby, Hallstahammar 20:e september

Årets upplaga samlade 7 st. Grållar och en Volvo T 25. Tält med utställning var på plats och vi hade lagt upp några tegar så församlingen skulle få prova och ställa in sina redskap.
”Höskrindan” gick i skytteltrafik och det var fulla lass med ungar o föräldrar hela tiden. Trots att betalningen var frivillig blev våra ”biljettintäkter” rätt skapliga. Den här ruljansen sköttes föredömligt av Per, Mari o Kurt.
Ett annat uppskattat inslag hos ungarna var att dom fick sitta i knät och köra en Grålle på riktigt, en vända runt åkern. En del var nog lite rädda till en början men snart nog ”gick proppen ur” och dom ville aldrig sluta! Kan det på sikt bli nya medlemmar av sånt här?
Körde i kortege genom alla ”knallestånden” och som brukligt avslutades vår föreställning med att Åsby Lantbruk demonstrerade sin stora Case 270-traktor med att jämna till vår plöjning med en stor ”tallriksharv”. Det blev en bra dag och vi kunde nöjda packa ihop och dra hem.
Tack alla som deltagit!

Plöjning Viggby 4:e oktober

Så var det dags att se om ”våra” åkrar inför vintervilan och vår Gårdsmästare Acke såg till att vi finputsade våra kunskaper att både lägga upp ryggar och se till att det blev snygga slutfåror.
Att dessutom ha plogen inställd på ett rätt sätt gör att helheten blir bra.
Kunskaperna har så sakteliga börjat ”krypa innanför skinnet” på oss och nu gäller det att försöka komma ihåg vad vi lärt oss under året tills det blir dags nästa gång. Det är mycket att tänka på!
Efter att ha släpat loss en Grålle som av outgrundlig anledning hamnat i diket, radade vi upp oss och körde till slut vändtegen så att säga i kortege.

Tack Acke för fin instruktion!

Tröskningen på Solvalla den 25:e oktober

Säden var bärgad sedan tidigare och fanns på vagnar och logbotten. Nytt för året var att Acke införskaffat eller fått ytterligare ett tröskverk av något mindre modell än det första, så nu riggades båda två i ordning för körning. Det gamla verket drogs av ”David Brovn” och det ”nya” av Ackes nyligen ihopsatta och igångkörda Grålle.
Det är ett härligt ljud att lyssna till, när man - sakta, sakta - startar upp de här gamla klenoderna och till slut när de fått fullt varvtal få njuta av det mäktiga dånet. Att det var två stycken gjorde saken inte sämre!
Det var många som provade på hur det är att mata in kärvarna i verket – det ska ju göras lugnt, jämnt och metodiskt. Görs det för häftigt ”morrar” maskinen till som för att tala om att nu får det vara nog en stund! Det ligger en hel del känsla i det här och som kommer med övning och ingenting annat.
En drivrem var för dåligt spänd och resulterade i att ett av verken snabbt fylldes med halm och boss. Det blev ett dammigt och slitsamt jobb att få bort allt och Dellmar gjorde en heroisk inats genom att krypa in så långt han kom och krafsa ut ”otyget”. På inrådan från Kurt vattnades den slirande remmen och si, knepet gjorde att den drog som den skulle och höll hela trösken ut.
Det var inte nog med ”elände” för ingen hade avdelats att maka undan halmen på skullen. Stopp i halmfläkt och rören förstås – bara att plocka isär och rensa – men sen gick det som tåget! Säckarna samlades i prydliga rader och framåt eftermiddagen kunde vi städa av och plocka ihop samt summera dagens rika upplevelser.
I verkstan hade Anna-Lisa och Maud bullat upp med mackor, kaffe, bullar och så förstås den numera traditionsenliga ”Grynslinkan”. Det var skönt att mellan varven kunna smita ifrån och få en tallrik av den värmande soppan. Anna-Lisas hot om att detta var sista gången hon skulle medverka, får vi väl ta upp till förhandling – ”för så kan vi ju inte bara ha det”!

Tack alla som medverkat och ställt upp!

Skördefest den 21:a november

Vi hade budat till skördefest på Aros Motorveteraner för att så att säga på ett lättsamt och värdigt sätt avsluta säsongens alla övningar och begivenheter.
Mari och Kurt som hade fått i uppdrag att arrangera det här hade ordnat med marschaller och en Grålleflagga som välkomnade i höstmörkret utanför lokalen.
Vi samlades 39 medlemmar och kunde bänka oss och käka en väl tilltagen och god middagsbyfé. Det var många som ”backade” vilket bekräftar att det var gott! ”Surret” steg i takt med aftonen och vid kaffet delade vi ut varsin blomma till Anna-Lisa Lundholm, Christina Lindeberg samt Acke Lundholm som ett litet men välment tack för deras extraordinära insatser för sektionen.
Aftonen avslutades med bildspel och lite ”mingel” innan vi nöjda och glada drog oss hemöver.
Tack Mari och Kurt med fru för en trivsamt ordnad kväll!

Acke fyllde 70 år den 14 december

Vi var några trogna som fått vetskap om att vår ”Gårdsmästare” fyllde 70 så vi samlades och överlämnade en blomma och bjöd på smörgåstårta i jubilarens kök tillsammans med många grannar och bekanta. Har den äran Acke och med en önskan att vi kommer att ha lika trevligt tillsammans i fortsättningen!

Bilder

På bildsidan finns bilder från flera av arrangemangen som beskrivs här.